Zit stress tussen de oren?
Als iemand tegen je zegt: ach het zit allemaal tussen je oren , wordt er vaak bedoeld: je stelt je aan. Het zal wel mee vallen. Dit is vaak niet leuk om te horen, zeker als het op een bepaalde manier tegen je gezegd word. Je zit vaak niet te wachten op zo’n soort reactie, vind het fijner als iemand gewoon even naar je luistert, zonder direct te oordelen of verwijten te maken. Maar heel letterlijk gezien klopt deze stelling wel. Juist tussen de oren bevinden zich je hersenen. De hersenen zijn weer onderverdeeld in allerlei gebieden, en elk gebied heeft een weer een eigen functie. Het aansturen van bepaalde organen, spieren, zenuwbanen maar bijvoorbeeld ook het verwerken van emoties, gedachten en gevoelens vindt plaats in de hersenen. Lichaam en geest vormen een eenheid en beïnvloeden elkaar. Bijvoorbeeld: stel dat je plotseling ontslagen wordt, hoe is dat te voelen in je lijf! Er zijn dan vaak veel zorgen, wat weer leidt tot veel stress, spanning en zware hoofdpijn.
Stress
Het woord stress komt van het Latijnse woord stringere, dat strak aantrekken, of strak gespannen betekent. Stress duidt dus op een gevoel van geestelijke en lichamelijke spanning en druk. Stress kan ook positief zijn, als je moet opletten, snel moet reageren , kortom alert zijn dan is stress helemaal niet erg. Sterker nog het helpt je dan. Je kunt dan reageren zoals nodig is, het geeft je vaak achteraf ook een voldaan gevoel. Stress wordt pas negatief als er een situatie ontstaat waarin er een constante belasting is. Als je steeds onder druk staat. Als er klachten ontstaan zoals: steeds maar moe zijn, moeilijk dingen kunnen onthouden of moeilijk kunnen concentreren. Maar ook slecht slapen, niet uitgerust wakker worden. Vaak hoofdpijn en innerlijke onrust ervaren zijn ook symptomen van een verstoorde balans tussen spanning en ont-spanning. Er zijn zo veel klachten die kunnen ontstaan, en dan heb ik het sneeuwbal effect nog niet eens genoemd. Het is eigenlijk ondoenlijk om alle klachten op te noemen. Maar juist doordat het tussen de oren (in de hersenen) zit is het wel degelijke zaak om dit serieus te nemen.
Wat kun je zelf doen?
Je kunt zelf zorgen voor een balans tussen de belasting en jouw belastbaarheid. Ga iets doen waar je blij van word. Bekijk een film die je leuk vindt. Of ga wandelen. En als je wandelt kijk dan eens goed om je heen en geniet van alles wat moeder natuur je te bieden heeft. Het gefluit van de vogels , de wind in je gezicht…en voel wat het doet met en in je lijf!
Voetreflexzonemassage
Daarnaast kan ik je ondersteunen door middel van onder andere een voetreflexzonemassage. Je hele lijf weerspiegelt zich bovenop je voeten en op je voetzolen. Door een voetreflexzonemassage kan ik aandacht geven aan alles wat er is. De gedeeltes van jouw lijf die zo onder druk staan. De klachten die er zijn. Je wordt zelf in staat gesteld om het verschil te voelen tussen spanning en ont-spanning. Met als uiteindelijke resultaat, innerlijke rust en bewustwording.